one drop perfume... with affordable price..

one drop perfume... with affordable price..
click me

My Blog List

SALAM TO ALL

PLS BE INFORMED, UTK HARGA PAT RESELLER KB AND TUTONG.. HARGA BAGI ITEMS @ SEHATANGGUN FAIZEEN AKAN DITAMBAH $2 (UTK MENANGGUNG KOS PENGAMBILAN STOCK DI TEMPAT DEALER)

IMPORTANT INFO IMPORTANT INFO

Salam to all ... starting 11 Jan 2010, emails, sms and calls will be entertained and replied after 5pm. Bagi semua pengunjung blog ini, pls baca details bg setiap items yg di upload. Thanks atas sokongan biskita semua & kerjasama dari semua pihak amatlah dhargai.

biodatas available..

biodatas available..
SMS ME @ 7172690

Wednesday, June 30, 2010

THE BREAST MILK BOOSTER PRE ORDER WITH ADVANCE PAYMENT PLS

PRICE REVISED...


ANDA TAHU TAK YANG SUSU KITA NI BOLEH DIPERBANYAKKAN DENGAN HANYA MEMAKAN REMPAH??? REMPAH APE YE??...


Pernah dengar Fenugreek seeds??....Kalau nak tau Fenugreek tu dalam bahasa melayu adalah HALBA . Sapa yang selalu dok dapur memang familiar dengan rempah ni. Tapi pernah ke korang makan halba ni mcm tu je??..sure tak sedap punye…


Halba ni atau dengan kata lainnya FENUGREEK ni boleh memperbanyakkan susu kita dengan mengambilnya dengan dos yang ditetapkan.




APA YANG MENYEBABKAN SUSU KITA BLEH JADI BYK DGN HANYA MEMAKAN REMPAH INI ?


Kandungan yang terdapat dalam biji Fenugreek ini boleh menyeimbangkan hormon. Herba yang berasal dari Negara Eropah ini sangat kaya dengan fitoestrogen. Inilah yang menyebabkannya popular sebagai pelancar air susu ibu (ASI) dimana ia meniru kesan hormon estrogen . Kandungan serat dan saponinnya yang tinggi juga dapat mengatasi sembelit yang sering dialami oleh ibu-ibu yang baru melahirkan anak. Menurut European Society Comission of Publication (ESCOP), is menyarankan pengambilan biji fenugreek tidak boleh melebihi 6 gram sehari.




SELAIN DARI MENGGALAKKAN PENGELUARAN SUSU, APA LAGI KEBAIKANNYA??


Saya ada buat sedikit penyelidikan dan daripada pembacaan saya, biji halba ini boleh membantu masalah berikut :-


* Kolesterol tinggi atau triglycerides tinggi
* Hilang selera makan
* Masalah penghadaman atau sakit ulu hati
* Sembelit
* Mati pucuk (dikenali juga sebagai erectile dysfunction (ED)
* Botak


Lain-lain kegunaan Fenugreek:-


* Melancarkan haid
* Menghilangkan kembung,sebu dan senak
* Pencuci perut
* Menguatkan jantung
* Menghilangkan lender tekak
* Melegakan sakit kepala/ migraine
* Membuang angina
* Menyembuhkan buasir
* Senggugut
* Merangsang rahim
* Kegemukan
* Kurang berat badan
* Radang kulit dan Bisul
* Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
* Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan olehAl-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.

CARA-CARA PENGAMBILAN DOS FENUGREEK
Setiap kapsul Fenugreek yang dijual oleh saya ini 100% fenugreek seeds dan setiap biji mempunyai 600mg fenugreek seeds. Tiada bahan tambahan lain yang terkandung dalam kapsul ini. Manakala kapsulnya pula diperbuat drp lemak sayuran.


Secara amnya, dos yang dicadangkan adalah seperti berikut:

* 2-4 capsules, 3 times per day
* 6-12 capsules (total) per day
(setiap kapsul adalah dll lingkungan berat 580mg - 610mg

BERAPA LAMA FENUGREEK AMBIL MASA UTK MEMBERI KESAN??
Masa yang diambil oleh fenugreek utk meningkatkan ASI adalah bergantung kepada individu tersebut. Ada yg lepas 24jam terus byk susu and ada yg kena tunggu 2-3 hari. Seeloknya kekalkan pengambilan setiap hari selama 2 minggu. Selepas susu dah banyak, boleh la kurangkan dos kepada 2-4 biji sehari atau tak payah ambil langsung tetapi perlu ambil atau tingkatkan semula bila susu mula berkurangan.

KESAN-KESAN SAMPINGAN HASIL DR PENGAMBILAN FENUGREEK
Perlu diingatkan di sini, pengambilan Fenugreek akan menyebabkan kesan sampingan berikut :-
·Peluh dan air kencing berbau herba/maple syrup tapi ini bukanlah kesan negative tapi ia menunjukkan dos yg diambil telah mencukupi
·Anda dan anak akan kuat berpeluh
·Kalau terlebih dos, boleh menyebabkan cirit birit, asma/lelah/semput

PENGAMBILAN FENUGREEK DILARANG UNTUK :-
* Wanita mengandung sbb fenugreek boleh menyebabkan kontraksi
* Wanita yg mempunyai penyakit asthma yang teruk, yg kurang teruk kalau nak cuba boleh tapi atas risiko sendiri
* Wanita yg allergic dgn kacang
* Wanita yg ada penyakit darah tinggi dan sakit jantung
* Wanita yg mempunyai masalah migraine

RUJUKAN
http://en.wikipedia.org/wiki/Fenugreek
http://memorisusuanku.blogspot.com/2...isi-islam.html
http://www.diabetes.org.my/article.php?aid=429
http://ezinearticles.com/?Why-Fenugr...amp;id=1010799
http://ezinearticles.com/?Side-Effec...&id=578197
http://www.kellymom.com

PERINGATAN
Fenugreek tidak memerlukan kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Ia hanyalah sejenis makanan yang ditukarkan kepada bentuk serbuk dan dimasukkan kedalam kapsul. Ia bukanla utk tujuan perubatan, tetapi hanya sebagai makanan tambahan.
HARGA
1 peket 75 capsules ( lebih kurang 2 minggu supply ) - $16.00
1 peket 150 capsules ( lebih kurang 1 bulan supply ) - $27.00